Γιατί διαφέρουν οι φωνές μας;

Με απλά λόγια, η φωνή είναι ένας συνδυασμός των φυσικών χαρακτηριστικών που γεννιόμαστε, αλλά και των περιβαλλοντικών παραγόντων. Αυτό σημαίνει ότι η φωνή του καθενός είναι το ίδιο μοναδική με τα αποτυπώματά του.

Ο ήχος που παράγεται όταν θέλουμε να μιλήσουμε προέρχεται από τις φωνητικές χορδές που βρίσκονται μέσα στο λάρυγγα. Έτσι, οι πνεύμονες προωθούν αέρα στο λάρυγγα, γεγονός που κάνει τις χορδές να δονούνται παράγοντας ήχους. Ο τόνος των ήχων αυτών εξαρτάται από την ταχύτητα των δονήσεων των φωνητικών χορδών. Οι γυναίκες επειδή έχουν μικρότερες χορδές, δονούνται πιο γρήγορα και παράγουν λεπτότερους ήχους, ενώ αντιθέτως οι άνδρες έχουν πιο μακριές χορδές που παράγουν πιο «βαρύς» ήχους.

Ωστόσο, ο ήχος που βγαίνει τελικά από το στόμα μας, επηρεάζεται επίσης και από την άρθρωσή μας, δηλαδή τα κινούμενα μέρη του σώματός μας πάνω από το ύψος των φωνητικών χορδών. Το λαιμό, τη γλώσσα, την υπερώα, τη μύτη, τα χείλη, τα μάγουλα και τα δόντια.

Καθώς ο ήχος ταξιδεύει μέσω αυτών, η ποιότητα του ήχου αλλάζει από το μέγεθος και το σχήμα αυτών των μερών κατά τον ίδιο τρόπο που διαφορετικού μεγέθους και σχήματος μουσικά όργανα παράγουν αλλιώτικους ήχους.

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της προφοράς έχει να κάνει με την ανταπόκριση του εγκεφάλου με το περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνα φαίνεται ότι, ο εγκέφαλος διαμορφώνει - κατά κάποιο τρόπο - τον τρόπο που θα ειπωθεί μια λέξη και θα ακουστεί στους άλλους. Γι’ αυτό το λόγο τείνουμε να μιλάμε σαν τους φίλους και την οικογένειά μας. Ο εγκέφαλος οπτικοποιεί και αναπαράγει τα καθημερινά ακούσματα.

Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της φωνής είναι οι χημικές ουσίες, όπως είναι ο καπνός και η μόλυνση του περιβάλλοντος, που προκαλούν βλάβες στο λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές, αλλάζοντας τον τελικό ήχο που ακούγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου