Μάθημα λήψης αποφάσεων

Ό,τι κάνουμε, έχουμε και ξέρουμε οφείλεται στις αποφάσεις που παίρνουμε!
Τα παρακάτω παραδείγματα είναι τα highlights από εκπομπή του BBC για την θεωρία λήψης αποφάσεων.

1) Ο μαθηματικός - Υπάρχει μια εξίσωση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για κάθε απόφαση, το μόνο που χρειάζεται είναι, να επεξεργαστείτε τις μεταβλητές και τις σχέσεις τους.Στη συνέχεια, απλά χειρίζεστε τη σωστή απόφαση για να μεγιστοποίησεται την πιθανότητα επιτυχίας σας. Ακόμη και αν έχετε τα κάνει λάθος στα μαθηματικά, θεωρώντας τις επιλογές σας και τις μεταβλητές θα βελτιώσετε δραστικά την ευκαιρία σας να κάνετε μια καλή απόφαση.

2) Ο επηρεάζων - Σε ένα πείραμα οι συμμετέχοντες έχουν ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ για ένα λεπτό πριν να πάρουν συνέντευξη σε κάποιο, πάντα τον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται το ίδιο πείραμα, αλλά αυτή τη φορά ζητώντας από τους συμμετέχοντες να κρατούν ένα δροσερό ποτό για περίπου ένα λεπτό. Παραδόξως αυτοί που κρατούσαν τον ζεστό ρόφημα ήταν πολύ πιο θετικοί για τον άνθρωπο που επερναν συνέντευξη από εκείνους που είχαν πάρει όταν κρατούσαν το κρύο ποτό.Έτσι πρέπει να γνωρίζεται ότι μπορείτε να επηρεαστείτε, με κάποιος πολύ παράξενους τρόπους.

3) Ο κρουπιέρης - Οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν να χάσουν αυτά που έχουν αποκτήσει.Ο κρουπιέρης πρώτον έδωσε στους ανθρώπους (ομάδα 1) 20 ευρώ, πριν να τους ρωτήσει αν ήθελαν να φύγουν ή να στοιχηματίσουν τα 20 ευρώ σε ένα τραπέζι ρουλέτας, όπου εάν κέρδιζαν θα επερναν 50 αλλά εάν έχαναν θα στοίχιζε σε αυτούς 20 ευρώ. Στη συνέχεια έκανε το ίδιο πράγμα αλλά διατυπωμένο με διαφορετικό τρόπο (ομάδα 2). Αντ 'αυτού έδωσε στους ανθρώπους 50 ευρώ, αλλά πριν να τους ρωτήσει για το εάν θέλουν να ποντάρουν τους πήρε 30 ευρώ πίσω και τους πρόσφερε το ίδιο στοίχημα. Πρόκειται για την ίδια απόφαση, μπορώ να στοιχηματίσω 20 για να κερδίσω 50 ή να φύγω. Ωστόσο, οι άνθρωποι στους οποίους είχαν δοθεί 50 στο χέρι τους και μετά τους είχαν αφαιρεθεί 30 (ομάδα 2) παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη τάση να στοιχηματίσουν στα τυχερά παιχνίδια. Ο λόγος για τον οποίο το έκαναν είναι επειδή συναισθηματικά δεν θέλουν να χάσουν κάτι που ήδη είχαν.Περαιτέρω πειράματα που έγιναν με μαγνητικό τομογράφο έδειξαν ότι το σημείο του εγκέφαλου που είναι υπεύθυνο να περνει αποφάσεις είναι η αμυγδαλή ή το συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου. Και οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερες αποφάσεις έχουν έναν πιο ενεργό μετωπιαίο λοβό.


4) Ο Μάγος - Ένας μάγος ζήτησε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν ποιο ήταν το ομορφότερο πρόσωπο, επιλέγοντας ένα από τα δύο πρόσωπα που εμφανίζονταν σε μια κάρτα φωτογραφιών. Στη συνέχεια, μέσα από ένα τέχνασμα, έδινε στους συμμετέχοντες το λάθος πρόσωπο, και τους ζητούσε να εξηγήσουν γιατί διάλεξαν το εκάστοτε πρόσωπο. Είναι ενδιαφέρον ότι περίπου το 80% των ανθρώπων δεν κατάλαβαν ότι τους ρωτούσε για ένα άλλο πρόσωπο και όχι για αυτό το οποίο είχαν επιλέξει. Αντ 'αυτού, προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν γιατί ήταν πιο ελκυστικό ανάμεσα στα δύο πρόσωπα. Έτσι πρέπει να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση λανθασμένων επιλογών προσπαθείτε να τις εξορθολογισετε για να πιστεψεται ότι ήταν καλές επιλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου