Εκτροφή γαλοπούλας (ινδόρνιθας)


Η εκτροφή της γαλοπούλας αρχίζει από τον Ιούνιο, ώστε μετά από πέντε μήνες εκτροφής, να έχουμε το Δεκέμβριο γαλοπούλες έτοιμες για σφαγή. Μόνο ο παραδοσιακός τρόπος εκτροφής μπορεί να παράγει κρέας γαλοπούλας εξαιρετικά νόστιμο που να αξίζει για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Τα θηλυκά γαλόπουλα για να φτάσουν να έχουν 7 κιλά ωφέλιμο κρέας και να σφαγούν χρειάζονται εκτροφή περίπου 20-21 εβδομάδες. Αντίθετα οι γάλοι μπορεί να φθάσουν ωφέλιμο κρέας περίπου 12 κιλών μετά από εκτροφή 21-23 εβδομάδων. Έτσι ο πτηνοτρόφος θα πρέπει να αρχίσει την εκτροφή από τον Ιούνιο, ώστε η παραγωγή να συμπέσει το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, οπότε κορυφώνεται η ζήτηση γαλοπούλας για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. 
Η διαφορά γεύσης μεταξύ εγχώριας χωρικής εκτροφής γαλοπούλας και ξένων εισαγόμενων νωπών και κατεψυγμένων γαλόπουλων είναι πολύ μεγάλη. Οι ξένες γαλοπούλες είναι πιο φθηνές αλλά άνοστες. Κατά την παραδοσιακή εκτροφή, μετά από 24 ώρες από την εκκόλαψη των νεοσσών γαλοπούλας δίνουν στα μικρά ψίχουλα μπαγιάτικου μαύρου ψωμιού βουτηγμένου σε αποβουτυρωμένο γάλα.
Μετά από 2 - 3 ημέρες χορηγούν και λίγο σφιχτοβρασμένο αβγό τριμμένο και σπόρους σταριού ή καλαμποκιού σπασμένους. Μέσα στο τριμμένο καλαμπόκι προσθέτουν χόρτο ψιλοκομμένο, που με  το πράσινο χρώμα προσελκύει το γαλόπουλο και έτσι συνηθίζουν να τρώνε.
Μετά από 8 -10 ημέρες  τους χορηγούν μίγμα αποτελούμενο από τα εξής μέρη κατά βάρος: αλεύρια καλαμποκιού 25, κριθαριού 10, σιταριού 15, τριφυλλιού 8 και βρώμης 3. Στο μίγμα προσθέτουν ψιλά πίτυρα σίτου μέρη 14, κρεατάλευρο 5, ψαράλευρο 5, γάλα σκόνη αποβουτυρωμένη 5, κοκκάλευρο 1, στρειδάλευρο 0,5, μαγειρικό αλάτι 0,5, κρασί 1 και τέλος ανάλογο αντιβιωτικό σύμφωνα με τις οδηγίες της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Οικονομική πάχυνση
Μετά την πρώτη ηλικία και όσο τα γαλόπουλα μεγαλώνουν και χρειάζονται λιγότερες πρωτεϊνες, το νέο μίγμα αποτελείται από τα παρακάτω μέρη κατά βάρος: αλεύρια καλαμποκιού 30, κριθαριού 10 και βρώμης 5, πίτυρα σίτου 15, κρεατάλευρο 3, γάλα σκόνη αποβουτυρωμένη 3, κοκκαλάλευρο 2, στρειδάλευρο 1 και μαγειρικό αλάτι 0,5.
Για οικονομική πάχυνση, αλλά και για να γίνουν νόστιμες οι γαλοπούλες πρέπει να συνεχισθεί ο παραδοσιακός τρόπος εκτροφής ώστε να αξίζουν την προτίμηση των καταναλωτών.
Έτσι οι εκτροφείς της γαλοπούλας θα στηριχθούν  κατά τα τελευταία στάδια της παχύνσεως σε τροφές που μπορούν να βρουν μόνα τους τα πτηνά, όπως είναι οι καρποί των σιτηρών  που πέφτουν στο έδαφος, (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη,), των οσπρίων (βίκος, κουκιά ρεβύθια, φασόλια κ.α.) οι καρποί διαφόρων λαχανικών  ντομάτες επιτραπέζιες και βιομηχανικές, πεπόνια, καρπούζια (καλό είναι οι μεγάλοι καρποί να τεμαχίζονται). Καρποί διάφοροι δασικών και καρποφορών δένδρων, πούλπα νωπή ζαχαροτεύτλων, χλωρό χόρτο αγροστωδών, ψυχανθών, κ.α. Ακόμη τα διάφορα είδη λαχάνου είναι πολύ καλή τροφή.
Επειδή στη διατροφή της γαλοπούλας είναι απαραίτητες οι ζωικές πρωτεϊνες οι γαλοπούλες θα βρουν διάφορες κάμπιες, σκουλήκια, ακρίδες και διάφορα άλλα μικρά ζώα. Καλό είναι να σπείρει ο εκτροφέας λίγα στρέμματα από Πέρκο του οποίου το φύλλωμα είναι μεγάλο και πλούσιο σε πρωτεϊνες και φιλοξενεί διάφορες κάμπιες επειδή είναι φυτό σταυρανθές.

Σιτηρεσίων χαρακτηριστικά
Κατά την διατροφή των νεοσσών της γαλοπούλας χρησιμοποιούμε τεσσάρων τύπων σιτηρέσια στα οποία όσο προχωρούμε από τα πρώτα στάδια στα επόμενα μειώνουμε το ποσοστό των κυτταρινών ενώ η ενέργεια μένει η ίδια για να μη παραταθεί ο χρόνος των τελικής παχύνσεως ή αναπαραγωγής.
Το εναρκτήριο σιτηρέσιο να έχει ενέργεια παραπλήσια εκείνης του κριθαριού ολικές αζωτούχες ουσίες πάνω από 28%, κυτταρίνες μέχρι 4%, το πρώτο στάδιο της αναπτύξεως να έχει το ίδιο ποσοστό ενέργειας αλλά ολικές αζωτούχες μέχρι 22% και κυτταρίνες μέχρι 6%, το δεύτερο στάδιο της αναπτύξεως ολικές αζωτούχες μέχρι 16,5%, κυτταρίνες μέχρι 6%, το τελικό στάδιο έχει ολικές αζωτούχες μέχρι 13% και κυτταρίνες μέχρι 5%. Στο στάδιο αναπαραγωγής η ενέργεια παραμένει πάντα η ίδια, οι αζωτούχες ουσίες είναι μεγαλύτερες του 16,5% και οι κυτταρίνες μέχρι 6%.

Μεγαλόσωμα και μικρόσωμα
Σε εντατικές εκτροφές γαλοπούλας επιδιώκουμε την παραγωγή νεοσσών με σκοπό στην αναπαραγωγή και την κρεοπαραγωγή.
Για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού χρησιμοποιούμε τρεις τύπους πτηνών, τον μεγαλόσωμο, το μικρόσωμο και το μεσαίο. Ο μεσαίος είναι προϊόν διασταυρώσεως των δύο πρώτων. Έτσι συνδυάζεται η καλή ωοτοπία και ζωτικότητα των μικρόσωμων φυλών με την κρεοπαραγωγική ιδιότητα των μεγαλόσωμων. 
Κατά τη διατροφή των πρώτων 7 - 10 ημερών, συνιστάται :
1. η χορήγηση πλούσιου σε ενέργεια τροφής (σιτηρεσίου) με ενέργεια κατά κιλό παραπλήσια του ενός κιλού κριθαριού ή και μεγαλύτερη υπό μορφή τριμμάτων συμπήκτων για να μην είναι δυνατή η διαλογή των συστατικών.
2. η τοποθέτηση της τροφής σε τεμάχια χονδρού χάρτου για να είναι περισσότερο προσιτή στους νεοσσούς.
3. η ανάμιξη της με νιφάδες βρώμης οι οποίες λόγω της στιλπνότητας τους προσελκύουν τους νεοσσούς προς την τροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου